Galaretka z kwaśnego mleka

9

Tym razem proponujemy deser znakomity na upalne dni. Galaretkę, ale nie owocową z torebki a wykonaną własnoręcznie z kwaśnego mleka. Przepis sprawdzony przez uczniów grupy 1 klasy 1ZK w dniu 10 maja 2011 r., pod kierunkiem nauczyciela – Kaliny Klucznikow.

Normatyw surowcowy na 5 porcji:

  • mleko zsiadłe – 400 cm3,
  • śmietana – 50 g,
  • cukier puder – 60 g,
  • cukier waniliowy – 10 g,
  • żelatyna – 10 g,
  • woda wrząca do żelatyny – 30 cm3.

Sposób wykonania:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić we wrzącej. Mleko zsiadłe i śmietanę wymieszać za pomocą trzepaczki rózgowej na jednolitą, gładką masę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, ponownie wymieszać.
Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wlewać powoli do mleka, stale mieszając. Galaretkę wyporcjować i wstawić do lodówki w celu zestalenia. Udekorować dowolnymi owocami, dżemem, konfiturą.

Smacznego!!!

Kategoria: desery