Omlet mieszany

15

Na zajęciach praktycznych 10 maja 2011 r, grupa 1 klasy 1ZK, pod kierunkiem nauczyciela Kaliny Klucznikow, przygotowała omlet mieszany, czyli omlet z różnymi dodatkami. Poniżej podajemy przepis a na zdjęciach prezentujemy jak wykonywali to nasi uczniowie.
Jeśli jeszcze nie umiesz robić omletu to teraz, z naszą fotograficzną instrukcją, na pewno się uda.

Normatyw surowcowy na 1 porcję:

  • jaja – 2 szt.,
  • masło – 10 g,
  • woda – 10 g,
  • sól – do smaku.

Sposób wykonania:

Podsmażyć dowolne dodatki (cebula, szynka, pieczarki, papryka itp.). Jaja umyć, wybić do kubeczka. Dodać wodę, sól i roztrzepać na jednolitą masę. Na podsmażone dodatki wylać masę jajeczną i powoli ogrzewać. Gdy warstwa przylegająca do patelni zetnie się, odchylić lekko omlet, aby surowa masa z góry spłynęła na dno patelni. Gdy białko się zetnie, a powierzchnia omletu jest jeszcze galaretowata, zsunąć omlet z patelni na talerz.

Smacznego!!!

Kategoria: potrawy z jaj