Karpatka

SDC15080

Na zajęciach z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem klasa 2TK pod kierunkiem Kaliny Klucznikow przygotowała:

  • karpatkę

Poniżej podajemy przepis a na zdjęciach prezentujemy jak wykonywali to nasi uczniowie.

Karpatka

Normatyw surowcowy:

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 125g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Masa:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • pół kostka masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • dwa żółtka

 

Sposób wykonania:

Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną i solą. Garnek ściągnąć z palnika i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na palniku i dalej ogrzewać, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia do temp. ok. 70ºC (najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie). Do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną wysmarować margaryną i posypać kaszą manną. Ciasto rozprowadzić łyżką we formie. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 200-220°C.

Pół szklanki mleka wymieszać z żółtkami, mąką pszenną i budyniem. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ugotować budyń wlewając zawiesinę mąki do gotującego się mleka. Budyń ostudzić. Masło utrzeć i dodawać ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Gotowym kremem przełożyć wcześniej upieczone i ostudzone placki. Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić. Karpatkę przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Kategoria: ciasta